Innovation

Mörk choklad – rena medicinen

Foto: Colourbox

Att en bit mörk choklad skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar har visats i flera studier. Nu har forskare i Linköping tagit reda på varför.

Publicerad

Forskargruppen lät 16 friska försökspersoner äta 75 gram mörk, sockerfri choklad med en kakaohalt på 72 procent.  Sedan analyserades aktiviteten av enzymet ACE som bidrar till att höja blodtrycket.

Resultatet visade att chokladen har en klart hämmande effekt på ACE-aktiviteten. Effekten är fullt jämförbar med den som fås av läkemedel mot högt blodtryck.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här