Mörk choklad – rena medicinen

2010-11-11 11:23  
Foto: Colourbox

Att en bit mörk choklad skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar har visats i flera studier. Nu har forskare i Linköping tagit reda på varför.

Forskargruppen lät 16 friska försökspersoner äta 75 gram mörk, sockerfri choklad med en kakaohalt på 72 procent.  Sedan analyserades aktiviteten av enzymet ACE som bidrar till att höja blodtrycket.

Resultatet visade att chokladen har en klart hämmande effekt på ACE-aktiviteten. Effekten är fullt jämförbar med den som fås av läkemedel mot högt blodtryck.

- Vi har tidigare visat att grönt te hämmar enzymet ACE, som är involverat i kroppens vätskebalans och blodtrycksreglering. Nu ville vi undersöka effekten av kakao eftersom de aktiva substanserna katechiner och procyanidiner är besläktade, säger Ingrid Persson som lett studien i ett uttalande

Studien publiceras i tidskriften Journal of Cardiovascular.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt