Mördarpapper håller maten fräsch

2011-01-20 16:00  

Papper som beläggs med nanometerstora silverpartiklar kan bli emballage för mat och hålla bakterier borta.

Forskaren Aharon Gedanken och hans kolleger vid Kanbar Laboratory skriver i ACS vetenskapliga tidskrift Langmuir hur upptäckt att silver i nanometerstorlek har bättre bakteriedödande förmåga än större silverpartiklar.

Papper som beläggs med silverpartiklar ska kunna användas i livsmedelsförpackningar och bli ett alternativ till konserveringsmedel, värmebehandling och strålning eller nedfrysning.

Silverbehandlat papper har visat sig ha kraftig antibakteriell effekt på E.coli och S. aureus, två orsaker till matförgiftning, och dödar alla bakterier på tre timmar.

Det har dock varit svårt att tillverka ett praktiskt användbart "mördarpapper". Man har prövat olika metoder att belägga papper med silver och använt sig av ultraljud eller högfrekvent ljud.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer