Modern mareograf mäter förändringar av havsnivån

2015-09-15 08:27  
I en brunn i betong och en liten röd stuga döljer sig toppmodern utrustning för att mäta hur havsnivån ändras under lång tid framöver. Foto: L. Wennerbäck / Onsala rymdobservatorium / TT

Ett nytt modernt instrument för att mäta havsnivå invigs i veckan vid Onsala rymdobservatorium i norra Halland.

Mareografen har byggts av Chalmers i samarbete med SMHI. Med dess data om hur havsnivån förändras på både lång och kort sikt ska forskarna kunna få bättre information för att utvärdera klimatmodeller, som exempelvis bidra till att förebygga översvämningar.

”När klimatet förändras kommer det globala medelvattenståndet att stiga. Mareografen i Onsala är viktig i vårt arbete med att följa utvecklingen”, säger Thomas Hammarklint, oceoanograf vid SMHI, i ett pressmeddelande.

Mätning av vattenstånd, vilket gjorts i Sverige sedan 1774, kan också vara underlag för SMHI:s varningar när väderutvecklingen väntas innebära risker och störningar i samhället.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Mer om: Chalmers SMHI

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer