Mjukdelar funna i dinosauriefossil

2015-06-10 17:20  

Mjukdelar som troligen är lämningar efter proteiner och blodceller har hittats i 75 miljoner år gamla dinosauriefossil från Nordamerika. Upptäckten banar väg för nya insikter om dinosauriernas biologi och släktskap.

Studien, som presenteras i Nature Communications, har utförts av forskare vid Imperial College i London i England.

Forskarna har granskat åtta olika fossilfragment från USA och Kanada. Fragmenten består av rester efter klor, revben, underben, höftben och fotben från rovdinosaurier, anknäbbsdinosaurier och horndinosaurier som levde i västra Nordamerika under slutet av kritperioden.

Med hjälp av elektronmikroskop och en så kallad fokuserad jonstråle observerades den inre strukturen hos fragmenten.

Resultaten är anmärkningsvärda. I fyra av fossilen upptäcktes vad som troligen är fibrer av bindväv, kollagen, en typ av proteiner som ingår i benvävnaden hos alla ryggradsdjur.

I två andra fossil hittades strukturer som påminner om röda blodkroppar. En jämförelse med blodkropparna hos en nutida fågel, en emu, visade stora likheter och antyder att många dinosaurier var jämnvarma precis som fåglar och däggdjur.

Forskarna påpekar att detta inte är första gången mjukdelar hittats i dinosauriefossil. Kollagen hittades 2007 i skelettet från en Tyrannosaurus rex, men i det fallet rörde det sig om ett exceptionellt välbevarat exemplar. Man har därför antagit att mjukdelar bara har bevarats i undantagsfall i så gamla fossil.

Den nya studien antyder motsatsen. Forskarna valde medvetet ut ganska dåligt bevarade fragment _ och ändå upptäcktes mjukdelar i alla fragment utom ett.

Det är med andra ord fullt möjligt att det finns organiskt material i de flesta fossil. I så fall öppnar sig nya världar för forskarna. Dinosauriernas ämnesomsättning och kroppstemperatur skulle kunna analyseras i detalj, liksom deras inbördes släktskap och deras släktskap med andra organismer, inklusive fåglarna.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Mer om: Dinosaurier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer