Mjuka mössan förvandlas till en hård hjälm vid våld

2018-12-12 07:59  
Foto: Anti

Nu slipper självmedvetna skidåkare gömma sin huvudbonad under en hjälm. Den patenterade ullmössan har ett skikt av icke-newtonsk vätska. Så fort materialet utsätts för våld så blir det hårt och skyddande.

I en film på Facebook demonsterar Rob Joseph och Brodie Robinson sin uppfinning genom att slå varandra i huvudet med en planka. De två australiensarna är ingenjörsstudenter vid Queensland University of Technology. Där har de utvecklat skidmössan som förvandlas till en hjälm så fort du slår i skallen.

Det inre lagret är en vanlig mössa av 70-90 procent merinoull, och utsidan består av ett akrylskikt. Mellan de finns själva hemligheten bakom patentet. Det är en blandning av icke-newtonska vätskor, vars viskositet förändras beroende på flödeshastigheten. När partiklarna i vätskan rör sig långsamt så kan de passera förbi varandra utan problem, men vid hög hastighet låser de sig samman.

Läs mer: Batteriet i Hövdinghjälmen inte utbytbart

Resultatet är att vätskan i mössan förvandlas till ett hårt lager så fort huvudet utsätts för trauma, och det snabba förloppet ska innebära att skyddet blir lika bra som en skidhjälm. Den 23 millimeter tjocka mössan har överträffat skyddsstandarden ASTM F2040 samt EN1077. Vikten på 750 gram är dock något högre än en hjälm, men innovatörerna hävdar att man inte känner av tyngden på samma sätt då vikten distribueras jämnare över huvudet.

I januari drar innovatörernas företag ANTI igång en kickstarterkampanj. 88 procent av alla snörelaterade dödsolyckor är på grund av huvudskador, och förhoppningsvis kan mössan få vinna över några av de vintersportare som anser sig vara för coola för skidhjälmen.

Charlie Hedstad

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer