MIT-forskare: Så här upphäver man ketchupeffekten

2012-05-25 14:45  
Foto: Marius Graf / Alamy

Forskare vid elituniversitetet MIT har tagit fram en beläggning som får sista ketchupdroppen att rinna ur flaskan.

Vad beläggningen består av vill Dave Smith och hans team inte avslöja, men de verkar inom områdena mekanik och nanoteknik.

– Och vi har sökt flera patent, påpekar Dave Smith.

I förra veckan belönades beläggningen med andrapris i en entreprenörstävling arrangerad vid MIT.

Beläggningen var ursprungligen tänkt att användas för avisning eller för att undvika isproppar i gasrör. Den kan användas på många olika typer av material.

Men forskarna såg också behovet av att minska friktionen i flaskor som innehåller trögflytande livsmedel, som ketchup och majonnäs. Den marknaden är värd 17 miljarder dollar och varje år slängs uppskattnings en miljon ton mat som konsumenterna inte lyckas få ur förpackningarna.

En utmaning var att hitta material till beläggningen som den amerikanska myndigheten som kontrollerar livsmedel, FDA, skulle acceptera.

Dave Smith för diskussioner med flera flasktillverkare om användningen av beläggningen Liqui Glide, men det kan ta flera år innan den ketchupeffektfria ketchupflaskan finns på marknaden.

Se video här:

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt