Miljövänlig plast av mjölk och lera

2010-12-08 08:10  
Materialet blir ett lätt, luftigt och starkt material.

Vanlig cellplast tillverkas av olja. Genom att använda mjölk och lera har amerikanska forskare nu utvecklat en miljövänlig ersättare.

De används som stoppning i möbler, som matförpackning och isolering. Men cellplaster som frigolit tillverkas av oljebaserade produkter och bryts inte ner i naturen. Det har lett till att många industriföretag söker efter miljövänligare alternativ. Nu presenterar den amerikanska forskaren David Schiraldi och hans kollegor vid Case Western Reserve University ett alternativ - ett styvt lättviktsmaterial tillverkat av mjölk och lera. 

Receptet är enkelt; blanda mjölkproteinet kasein med ett lermineral (montmorillonit), tillsätt en reaktiv molekyl (glycerlaldehyd) och frystorka. Resultatet är ett luftigt, lätt och mekaniskt starkt material. Studier visar också att materialet bryts ner snabbt i naturen - inom 30 dagar har en tredjedel av det skumliknande materialet försvunnit. Enligt forskarna är även tillverkningsprocessen miljövänlig, allt som släpps ut är vattenånga.

Men några större mängder har inte tagits fram ännu, bara mindre provmängder. Det kan det bli ändring på sedan det amerikanska start-up bolaget Aeroclay köpt licens för tekniken. Företaget säger sig nu vara inne i förhandlingar med slutanvändare.

David Schiraldi och hans kollegor hoppas nu kunna vidareutveckla tillverkningen så att materialet går att tillverka av komjölk som köps direkt från mejeriet. Idag krävs renat kasein.

Forskarnas arbete publicerades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Biomacromolecules.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Lera Plast

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer