Miljöplast kan bli svensk kassako

2007-08-28 23:00  
Halm används som råvara i Chalmersprojekt. Foto: Lars Ardarve

Den som först lyckas tillverka miljövänlig plast till ett lågt pris kan räkna med klirr i kassan. Två brasilianska projekt har kommit långt. Nu utmanas de av Chalmers och Tetra Pak.

- Vi kan bli först ut på marknaden, säger polymerprofessor Thomas Hjertberg på Chalmers.

Han koordinerar ett projekt där bland annat Tetra Pak, petrokemiföretaget Borealis och Lantmännen deltar. Målet är att ersätta den fossila råolja som dagens plaster tillverkas av.

I stället utgår de ifrån etanol som dehydratiseras, vilket innebär att vatten avlägsnas. Resultatet blir eten, utgångsmaterialet i vanliga plaster som polyeten.

- Det rör sig om känd teknik, men nu ska det göras kommersiellt, säger Thomas Hjertberg.

Om någon vecka ska man börja tillverka mindre mängder eten. Vilket företag som härbärgerar pilotanläggningen avslöjas dock inte. Men slutmålet är inte hemligt. Den gröna plasten är främst avsedd för produkter där det är svårt att återvinna plasten. Skiktet på insidan av mjölkförpackningar är ett exempel. Plasten runt åkrarnas alla ensilagebalar ett annat.

- Om allt går som på räls kan vi börja producera miljövänlig plast år 2010 eller 2011, säger Thomas Hjertberg.

I många länder försöker man minska användningen av plastpåsar som inte bryts ner i naturen.

- Om allt går som på räls kan vi börja producera miljövänlig plast år 2010 eller 2011, säger Thomas Hjertberg.

Gruppen ligger därmed hack i häl på det brasilianska företaget Braskem, som redan säger sig tillverka små volymer gröna plastfilmer utifrån etanol från sockerrör. Den brasilianska etanoltillverkaren Crystalsev, som samarbetar med kemijätten Dow, räknar också med att börja tillverka etenplast om några år.

Thomas Hjertberg tycker att det vore en stor fördel att vara först ut på marknaden med miljövänlig plast.

Samtidigt håller han inte med om att det är en kapplöpning med brassarna. Suget efter den gröna plasten är så stort att marknaden räcker till flera tillverkare.

Den stora utmaningen ligger i stället i etanolen.

- För att det ska bli ekonomiskt måste vi använda cellulosa från avfallsprodukter som halm eller rester från skogsindustrin.

Man samarbetar bland annat med danska forskare, som utvecklat en enkel men effektiv metod att utvinna etanol ur halm.

Ett annat frågetecken är om Sveriges etanolproduktion räcker för att släcka törsten hos såväl bilarna som plastindustrin. Men plastindustrins behov är ganska blygsamma, endast 4 procent av dagens oljeförbrukning går till plasttillverkning.Förnyelsebart Tetra Paks mål

En vanlig mjölkförpackning består till cirka 20 procent av plast som tillverkas av råolja.

Nu vill Tetra Pak ha grönare alternativ för att minska koldioxidutsläppen.

- På sikt strävar vi mot att all plast i våra förpackningar ska komma från förnyelsebara källor, säger Thorbjörn Andersson, polymerspecialist på Tetra Pak.

Till att börja med ser han den gröna plasten som ett komplement till det oljebaserade polyetenskikt som sitter på förpackningarnas insida. Man kan även komma att tillverka skruvkorkar i den miljövänligare plasten.

En viktig orsak till att företaget intresserar sig för just det här projektet är att man använder skogs- och jordbruksavfall som råvara.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt