Miljardanslag till hans proteinkarta

2008-12-09 23:00  

Mathias Uhlén har fått ett nytt rekordanslag på 450 miljoner kronor. Totalt har KTH-professorn dragit in över en miljard till sitt forskningsprojekt hpr, som kartlägger människans samtliga 20 400 proteiner.

Hpr drogs i gång i slutet av 2002, med en grundplåt på 240 miljoner från Wallenbergstiftelserna.

Sedan har projektet fått ytterligare anslag i flera omgångar. Nu höjs målet för projektet rejält: hpr ska kartlägga samtliga människans proteiner fram till 2014.

- Vi har precis fått förlängning i fem år till och ytterligare 450 miljoner kronor i anslag. Så det är väldigt mycket pengar, säger Mathias Uhlén.

Är det fortfarande Wallenbergstiftelserna som är er huvudfinansiär?

- Absolut. Det här är en finansiering för att göra klart resten av proteinkartan. I augusti i år levererade vi 25 procent av kartläggningen, så nu ska vi försöka göra klar resterande 75 procent till 2014.

Han berättar att det kanske kommer att finnas ett och ett annat hål där de inte hunnit med, ungefär som när det mänskliga genomet presenterades första gången.

- Vi vet nu hur många proteiner människan har och det är 20 400. Vi vet något om 56 procent av dessa, och 44 procent vet vi ingenting om. Och de kommer nu att ses för första gången av svenska forskare.

Hur mycket pengar har hpr fått genom åren, om man räknar med det ni nu blivit lovade?

- Ungefär en miljard. 900 miljoner från Wallenbergstiftelserna, ytterligare 70 miljoner från staten via Vinnova och så fakultetsanslag dessutom.

Vad har hpr-projektet gett oss, utom akademisk kunskap?

- Vi har först och främst koncentrerat oss på att hitta markörer som kan hjälpa till vid cancerbehandling. Där hittar vi upp till femton markörer per månad. Sedan måste de ju testas och valideras kliniskt och det kommer nog att ta ett tag.

- Men den största nyttan av det här är nog att man rent allmänt kartlägger alla människans byggstenar. Sedan kan det användas av tusentals forskare över hela världen som går in djupare. 99 procent av alla läkemedel är nu riktade mot proteiner och vi kartlägger nu alla människans möjliga mål för mediciner.

När presenterar ni resultaten nästa gång?

- Det gör vi varje år i september. 2010 hoppas vi ha gjort hälften av människans proteiner.

Erik Mellgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer