Militär sonar gör valar dykarsjuka

2003-10-14 23:00  
Valar får dykarsjuka och dör av militärens sonar. Det har nu en grupp brittiska och spanska forskare konstaterat, efter att ha undersökt vävnaden hos fjorton näbbvalar som strandat på Kanarieöarna.
 
Strandningarna ägde rum i samma område, och vid samma tillfälle, som en marin övning pågick. Fyra timmar efter att en medelfrekvent sonar började användas gick valarna på grund.
 
Valarna obducerades och forskarna fann stora skador i vävnaden. Man fann omfattande blödningar samt fettproppar i viktiga organ, framför allt i levern. Vidare fann man fullt med små gasbubblor i kroppen. Valarna hade fått dödliga skador och vävnaderna såg ut som vid dykarsjuka.
 
Forskarna skriver i tidskriften Nature att de tror att skadorna kan ha uppstått när valarna avvikit från sitt normala beteende och gjort alltför snabba uppstigningar mot ytan.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer