Militär bandteknik ska skona skogen

2015-04-13 08:56  
En skotare från Komatsu får banddrivning från BAE Systems Hägglunds för att minska markskadorna i skogen. Foto: Skogforsk

En skogsmaskin som utrustas med banddrivning från Hägglunds militära fordon ska testas för att minska skadorna i skogen och ge operatören bättre arbetsmiljö.

- Vi tror att den här typen av banddrivna fordon kan vara mycket skonsammare mot marken jämfört med vanliga skogsmaskiner på hjul, säger Björn Löfgren, projektledare vid Skogforsk, skogsindustrin forskningsinstitut.

Orsaken är att banden ger lägre marktryck än hjul. Banddrivning kommer också att minska helkroppsvibrationerna som föraren utsätts för. På så vis förbättras arbetsmiljön.

Enligt Skogforsk kan den här typen av skotare öka produktiviteten i avverkningarna med 15 procent.

Maskinen baserad på en skotare från Komatsu som får band från BAE Systems Hägglunds militära bandvagnar. Maskinen ska vara klar för tester i augusti och därefter ska forskarna under sex månader studera markpåverkan, helkroppsvibrationer och hur skogsmaskinen fungerar i olika terräng.

Svenskt skogsbruk satsar fyra miljoner kronor i projektet som är ett samarbete mellan Skogforsk, Komatsu Forest, BAE Systems Hägglunds och SCA Skog.
Följ Ny Teknik på Facebook!Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer