Mikrokontinent hittad på Island

2015-03-31 07:54  
Island. Foto: TT

Norska forskare tror sig ha hittat Grönlands försvunna ostkust. Den verkar gömma sig under Island.

Trond Torsvik vid Universitetet i Oslo har lett arbetet med att förklara varför området runt vulkanen Öræfajökull, vid Islands sydöstra kust, är geologiskt så annorlunda än resten av ön. Teorin, publicerad i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), är nu att detta område en gång hörde till Grönland.

– För ungefär 60 miljoner år sedan lossnade en del av Grönlands ostkust, säger Torsvik till forskning.no.

Denna mytiska landmassa kallas Jan Mayen-mikrokontinenten (JMM). Men vart tog den vägen?

Grönland ligger på den nordamerikanska kontinentalplattan, men åtminstone en del av JMM kan ha hamnat på den eurasiatiska kontinentalplattan – som sedan dess rört sig bort från Grönland med, relativt sett, rasande fart. Under årmiljonerna fylldes också mer lava på, och Island bildades.

Jan Mayen är ju också namnet på en norsk ö, uppemot 100 landmil norr om Island och nästan lika långt öster om Grönland. Namnet är en variant av den nederländske sjökaptenen Jan Jacobszoon May van Schellinkhout, som var med om att upptäcka ön på 1600-talet.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Mer om: Island

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer