Metoden som ska ge nya material

2012-09-28 12:56  
Johanna Rosén

Ytan på sommarens OS-fackla bestod av ett tunt lager av legeringen titannitrid. Det skapades med så kallad arc-förångning. Metoden ska studeras närmare av svenska forskare som ser stora möjligheter att ta fram nya material.

På Linköpings universitet kommer forskare att bedriva avancerad materialforskning i nära samarbete med industrin. Tre miljoner har utrustningen som möjliggör forskningen kostat.

-Under de år jag jobbat med arc-förångning har jag längtat efter ett mer flexibelt beläggningssystem. Det har vi fått tack vare medel från universitetet och Europeiska forskningsrådet, säger universitetslektor Johanna Rosén.

Hon började som forskarassistent för fem år sedan. Nu har hon, tillsammans med förste forskningsingenjör Lars-Åke Näslund, designat beläggningssystemet Hydra.

Grundforskningen har tidigare varit skild från verkligheten i industrin. Tack vare Hydra finns förutsättningar att forska på material i den version de förekommer inom industrin. Olika beståndsdelar kan ökas eller minskas för att studera hur det påverkar materialet.

-Det ger oss helt nya möjligheter att mixa och skapa nya material och processer, säger Johanna Rosén.

Metoden går ut på att källmaterialet, till exempel en bit titan, förångas till ett plasma med mycket hög temperatur. Plasmat består av titanjoner som riktas mot objektet, inneslutet i en vakuumkammare. Hydra gör det möjligt att använda tre materialkällor som pekar mot samma punkt inne i vakuumkammaren. Det är helt nytt.

Forskarna inleder nu projekt tillsammans med flera industriföretag.

Fredrik Karlsson

Mer om: Titan OS 2012

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer