Metalliskt glas spöar stål

2011-01-11 14:28  
Glaset på bilden klarade ett böjtest utan att brista. Foto: Maximilien E. Launey

Hur tillverkar man ett glas som är starkare och segare än stål? Efter 109 försök hittade amerikanska forskare receptet.

Det nya metallglaset är både starkare och segare än stål, enligt en vetenskaplig artikel i Nature Materials. Bakom bedriften står forskare vid Californa Institute of Technology, Caltech, och Lawrence Berkeley National Laboratory.

Metallglas är amorfa material som liksom vanligt glas klarar stor belastning. Men när materialet väl börjar brista så sprider sig sprickorna snabbt. Nu har den amerikanska forskargruppen lyckats hitta ett glasrecept där sprickbildningen stoppas.

I den nya legering ingår förutom silver bland annat palladium, en metall som tycks motverka sprödheten så att materialet ändrar form i stället för att splittras sönder. Exakt hur de kemiska egenskaperna förändrats vet forskarna ännu inte, men det krävdes inte mindre än 109 försök för att få till den rätta mixen.

En hake är att palladium är så pass dyrt att det nya glasmaterialet förmodligen främst kan bli intressant för mindre tillämpningar som tandimplantat. 

Nu försöker forskarna utveckla en billigare version som istället innehåller koppar, järn eller aluminium. På sikt skulle det kunna leda till nya material som kan ersätta stål i exempelvis bilar och byggnader.

Läs den vetenskapliga artikeln här

Charlotta von Schultz

Mer om: Metall Metallglas

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer