…men här råder ingen kris för forskningen

Eurokris och svajig konjunktur. Men flera storföretag planerar ändå att öka sina satsningar på FoU i år.

Ny Teknik har frågat tio av de svenska företag som satsar mest pengar på FoU om deras satsningar i år. Även om två av de största – Ericsson och Astra Zeneca – minskar, så svarar flera att de ökar.

– De senaste åren har ABB fortsatt att satsa på forskning och utveckling oavsett konjunktur, säger Christine Gunnarsson, presschef på ABB Sverige.

Även Volvo Personvagnar kommer att öka sin satsning på FoU under 2012. Förra året anställde Volvo PV 400 ingenjörer och minst lika många ska anställas i år.

Autoliv och Atlas Copco räknar också med att öka FoU-kostnaderna under 2012. För Atlas Copcos del är det framför allt det nya FoU-centrumet i Kina som förväntas växa.

Autoliv ska rekrytera över 100 personer till nyinrättade FoU-befattningar i första hand utomlands. Men även i Sverige räknar bilsäkerhetsföretaget med en begränsad ökning.

Pontus de Laval, teknikchef på försvarskoncernen Saab, kan ännu inte bedöma FoU-nivån i år, men säger att utvecklingen växer i USA, Indien, Brasilien och Storbritannien.

– Även i Sverige ser vi ett betydande rekryteringsbehov. För att möta detta har vi bland annat satt upp ett kontor i Trollhättan för att fånga upp duktiga ingenjörer, säger han.

Lastbilskoncernen Volvo kan inte lämna någon prognos för 2012, men rapporterar ”en fortsatt hög aktivitets­nivå” inom FoU.

Sandvik räknar inte med några stora förändringar av sin FoU i år.

Eddie Pröckl

Marie Alpman

Mer om: Forskning FoU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer