...Men Genovis patenterar sin nanoteknik

2009-01-13 23:00  

För unga utvecklingsföretag är patent ett sätt att locka finansiärer. Bioteknikbolaget Genovis söker patent både i Sverige och utomlands.

Lundabolaget Genovis utvecklar magnetiska nanopartiklar som kan föra in främmande dna i odlade celler. Tekniken används för att utveckla nya läkemedel.

I fjol fick företaget, som grundades 1999, sina första kunder.

Genovis har cirka 10 patentfamiljer och räknar med att söka ytterligare två patent under 2009. I vilket land de första ansökningarna ska lämnas in är ännu inte bestämt.

- Ibland söker vi i Sverige först, ibland börjar vi med att söka i USA, som är en viktig marknad. Men sedan tar vi alltid ut patentet i Sverige också, säger Sarah Fredriksson, som är företagets vd och grundare.

Hon tycker att patentfrågan är dubbelbottnad.

Genovis är ett litet innovationsföretag som gärna vill hålla sina uppfinningar hemliga för konkurrenterna.

Samtidigt är patentansökningar ett sätt att visa finansiärerna att innovationerna är unika.

Känner du tilltro till att patenten ger skydd?

- Ett patent är aldrig starkare än bolagets plånbok. Man måste ha råd att försvara sig vid en tvist, säger Sarah Fredriksson.

Charlotta von Schultz

Mer om: Genovis Patent

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer