Mekanism som hindrar viktuppgång upptäckt

2018-02-07 09:21  
"Forskningen bidrar till en bättre förståelse av varför fysisk aktivitet ger positiva effekter på kroppen", enligt forskaren Jorge Ruas. Foto: TT

Träning leder till positiva effekter för hjärnan. Samma mekanism bidrar dessutom till att motverka fetma och stärker immunförsvaret, visar ny forskning.

"Forskningen bidrar till en bättre förståelse av varför fysisk aktivitet ger positiva effekter på kroppen", säger forskaren Jorge Ruas vid Karolinska institutet, i ett pressmeddelande.

I en tidigare studie har forskare sett att tränade muskler har en renande funktion på blodet. Stressmarkören kynurenin – som uppmätts i höga halter hos personer som mår dåligt psykiskt – omvandlas till kynurensyra.

En ny studie visar att möss som fick kynurensyra varje dag slutade att gå upp i vikt och fick en förbättrad glukostolerans, jämfört med en kontrollgrupp som åt lika mycket. Hos immuncellerna ledde tillskottet till att de antiinflammatoriska egenskaperna ökade.

Läs mer: Därför fungerar högintensiv intervallträning

"Vi har visat hur kynurensyra förhindrar viktuppgång trots överdrivet energiintag", säger Jorge Ruas.

Resultaten publiceras i den vetenskapliga tidskriften Cell Metabolism.

Mer om: Träning Fetma

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer