Meir och Koch historiska – nu siktar de mot månen

2019-10-22 07:33  
Jessica Meir (vänster) och Christina Koch. De genomförde den första rymdpromenaden, med enbart kvinnor. Foto: AP/TT

Jessica Meir och Christina Koch är redan historiska efter förra veckans rymdpromenad, den första med enbart kvinnor. Nu hoppas de kunna bli de första kvinnorna på månen.

– Jag tror att det blir min nya dröm, säger svenskamerikanskan Meir på en videokonferens från Internationella rymdstationen (ISS).

Tre dagar efter rymdpromenaden är Koch och Meir fortfarande tagna när de via en sprakig röstuppkoppling får frågor från jordytan om upplevelsen.

– Jag kommer aldrig att glömma att, efter att ha kommit ut genom luckan, titta ner och bara se mina kängor och jorden, säger Meir.

Att vara ute i det fria i rymden på det sättet beskriver hon som en målsättning hon har haft i många år.

– Jag skrev om det i min årsbok i high school.

Läs mer: Här är alla lager i rymddräkten som skyddar astronauterna

När 42-åringen då får frågan om vad hon ska sikta på nu svävar hon inte på målet.

– Tänk att få stå på månens yta, svarar Meir.

– Det skrev jag om redan i första klass.

Kalla kriget

Att skicka människor till månen var en del av kalla krigets kapplöpning mellan USA och dåvarande Sovjetunionen, och har inte skett sedan 1972. Men nu planerar USA och flera andra länder nya expeditioner, med sikte på permanenta baser som bland annat skulle kunna underlätta fortsatta färder till exempelvis Mars.

Ett av Nasas mål är att med Artemis-programmet senast 2024 landsätta människor på månen. Då kan de nuvarande ISS-astronauterna Christina Koch och Jessica Meir vara starka kandidater.

– Tanken på att vara den första kvinnan att gå på månen är nästan för stor att förstå, säger Christina Koch.

En kvinna

– Det vore såklart en dröm och har varit det i hela mitt liv. Men för tillfället nöjer jag mig med att veta att jag åtminstone kommer att känna den första kvinnan att gå på månen, fortsätter hon.

Hur Nasa väljer ut de astronauter som ska följa med på månresan är inte känt för allmänheten, eller ens astronauterna själva. Däremot har Nasa-chefen Jim Bridenstine sagt att minst en av dem kommer att vara kvinna.

– Jag vet definitivt inte hur valprocessen går till, men jag vet att varje enskild person i vår profession är extremt kvalificerad. Den som får uppdraget kommer att vara rätt person och bära alla våra hopp och drömmar, säger Christina Koch.

Meir och Koch hyllas

Astronautduon Meir och Koch har hyllats världen över för sin historiska bedrift när de förra veckan genomförde den första helt kvinnliga rymdpromenaden.

– Det här är min första rymdpromenad. Det är en fantastisk känsla som jag alltid kommer att komma ihåg, sade Meir i samband med händelsen.

Hon anlände till ISS, som går i omloppsbana cirka 40 mil ovanför jorden, den 26 september och väntas bli kvar på stationen i över ett halvår.

Koch har varit på ISS ända sedan i mars, och väntas under vintern slå företrädaren Peggy Whitsons rekord för kvinnors vistelser i rymden, 289 dygn.

Exakt när Koch och Meir återvänder till jorden är inte helt klart. Det kan bland annat påverkas av hur det de närmaste månaderna går med USA:s planer på att komplettera de ryska Sojuz-farkosterna med amerikanska persontransporter till och från ISS.

Mer om: Rymden ISS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer