Medicinpriset går till forskning om cancerbehandling

2018-10-01 11:54  
Foto: Fredrik Sandberg/TT

James P Allison och Tasuku Honjo blir 2018 års vinnare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. De prisas för upptäckten av cancerbehandling genom hämning av immunförsvarets bromsmekanismer.

(Artikeln har uppdaterats)

James P Allison och Tasuku Honjo blir 2018 års vinnare av Nobelpriset i fysiologi eller medicin. De prisas för upptäckten av cancerbehandling genom hämning av immunförsvarets bromsmekanismer.

– Åh, herregud, säger en yrvaken James P Allison när TT berättar den glada nyheten för honom.

– Tack, tack, wow, fortsätter den chockade professorn, som precis förärats ett av de finaste forskningspriser man kan få.

Allison delar priset med Tasuku Honjo, som också han nåtts av nyheten. På en bild, som Nobelstiftelsen twittrat, gör han tummen upp omgiven av sin forskargrupp vid universitetet i Kyoto.

Läs mer: De är favorittippade för Nobelpriset i fysik

De båda forskarna tilldelas priset av Nobelförsamlingen vid Karolinska institutet då de etablerat en helt ny princip för cancerbehandling genom att förstärka immunsystemets inneboende förmåga att angripa tumörceller.

James P Allison studerade ett protein som har visat sig fungera som en broms i immunsystemet. Han insåg då möjligheten att släppa på bromsen så att immunsystemet aktiveras.

Tasuku Honjo upptäckte samtidigt ett nytt protein på immuncellerna och kunde visa att också detta fungerade som en broms.

Allisons och Honjos forskning betecknas som banbrytande, en milstolpe i kampen mot cancer. Upptäckten har lett till en utveckling av en terapi för cancerpatienter. År 2012 visade kliniska studier mycket goda behandlingseffekter vid flera olika cancersjukdomar, inklusive melanom, det vill säga hudcancer.

Resultaten var dramatiska och i flera fall ledde terapin till långvarig effekt på tumörer som tidigare ansetts vara icke behandlingsbara.

Läs mer: Kan SHELX-utvecklaren bli årets Nobelpristagare i kemi?

Nu vet man att behandlingsstrategin, som ofta benämns ”checkpoint-terapi”, på ett avgörande sätt har förbättrat prognosen för många svårt sjuka cancerpatienter.

Förra året fick amerikanerna Jeffrey Hall, Michael Rosbash och Michael Young dela på priset för sina upptäckter av ”molekylära mekanismer som styr cirkadisk rytm”, det vill säga den biologiska klocka som växter och djur använder sig av för att styra sin dygnsrytm.

På tisdag tillkännages fysikpristagaren och på onsdag är det kemiprisets tur. På fredag meddelas i Oslo vem som får fredsutmärkelsen och nästa måndag vinnaren av Riksbankens ekonomipris till Alfred Nobels minne. Litteraturpriset utgår i år på grund av krisen i Svenska Akademien.

Chockad Nobelpristagare

James P Allison ligger och sover när TT ringer honom och berättar att han tilldelas årets Nobelpris i fysiologi eller medicin.

– Åh, herregud. Tack, tack, wow, säger han yrvaket.

James P Allison har väldigt svårt att samla sig och finna orden. Han befinner sig i New York på en konferens och blir väckt av TT:s samtal klockan halv sex på morgonen lokal tid.

– Det är så otroligt. Jag vet inte, säger James P Allison.

Den 70-årige amerikanen får priset tillsammans med japanen Tasuku Honjo för upptäckten av cancerbehandling genom hämning av immunförsvarets bromsmekanismer. Forskningen betecknas som banbrytande och beskrivs som en milstolpe i kampen mot cancer.

TT: Förväntade du dig inte det här alls?

– Nej, egentligen inte, säger James P Allison.

TT: En total överraskning alltså.

– Ja.

TT: När förstod du att ni hade nått ett stort genombrott i er forskning?

– När vi, när vi... Förlåt, jag kan inte tänka klart.

– Det var under försöken, när vi såg att de gav effekt.

TT: Jag antar att det här är något man drömmer om som forskare?

– Ja. Ja. Jag drömde om det, men jag trodde aldrig att det skulle hända. Det kändes för stort.

TT: Vad ska du göra nu? Jag antar att du inte kan somna om.

– Nej, jag ska skölja ansiktet med lite vatten och ringa min son.

TT: Vad händer nu tror du?

– Jag vet inte. Jag har ingen aning.

TT: Nu lär du bli konferensens stora huvudperson?

– Jag antar det. Ja. Ja. Jag vet inte vad jag ska säga.

Mer om: Nobelpris Medicin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer