Innovation

Medicinpriset 2012 går till stamcellsforskare

Japanen Shinya Yamanaka delar priset med den brittiska forskaren John B. Gurdon.

(Uppdaterad) Ny Teknik gissade rätt.  Stamceller blev temat för årets Nobelpris i medicin. Japanen Shinya Yamanaka delar priset med den brittiska forskaren John B Gurdon.

Publicerad

Han har varit het i nobelprissammanhang under flera år. I dag fick så den japanska stamcellsforskaren Shinya Yamanaka, 50 år, priset för sin upptäckt att det går att få färdiga celler att backa i sin utveckling och bli omogna stamceller på nytt. Och med det återfå förmåga att utvecklas till andra sorters celler. Tekniken, som heter ips (inducerade pluripotenta stamceller), öppnar en helt ny väg att få fram kroppsegna mänskliga reservdelar åt patienter. Upptäckten publicerades år 2006 och fick forskare över hela världen att överge terapeutisk kloning. Idag har den utvecklats vidare, bland annat av svenska forskare.

Shinya Yamanaka delar priset med den 79-årige brittiska forskaren John B Gurdon. Redan år 1962 ifrågasatte han tesen att färdigutvecklade celler inte gick att förändra. Han testade sin hypotes i ett experiment där han ersatte cellkärnan i en grodas äggcell med cellkärnan från en färdig tarmcell som tagits från ett grodyngel.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här