Medicinen som skickar SMS inifrån din mage

2013-08-09 10:21  

Hm, tog du den där medicinen i morse eller glömde du? Kolla din mobil. Ligger pillren i din mage så har de messat dig.

Det handlar om en sensor av milimeterstorlek som kan stoppas in i tabletter för att sedan sväljas och skicka information från magen. Amerikanska företaget Proteus Digital Health har utvecklat pytteplattan som fungerar som ett potatisbatteri tillsammans med din kropp, enligt BBC News nätupplaga.

”Om man sticker in en bit koppar och en bit magnesium i en potatis kan den tillsammans med kabel lysa upp en glödlampa. Det är enkel kemi att två olika metaller tillsammans med en jonisk vätska bildar en elektrisk laddning. Vad vi har gjort är att vi tagit koppar och magnesium, lagt dem på en sandkornsfyrkant som är mindre än en millimeter och kombinerat dem med en medicin. När du sväljer den så blir du som en potatis”, säger Andrew Thomson, verkställande direktör på Proteus Digital Health till BBC News.

Den joniska vätskan är magsyra. Nog med spänning skapas för att ladda sensorn som sedan kommunicerar med en plåsterliknande lapp som bärs av patienten. Lappen registrerar även vitala signaler, rörelser och sömn.

Lappen skickar sedan information till en applikation som finns i Molnet. Informationen kan hämtas från en smartphone eller en surfplatta som visar att pillret svalts.

Applikationen berättar vad för medicin det handlar om, hur stor dosen är eller om den inte fungerar.

Frida Sjödin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt