Med världsalltet i datorn

2010-05-27 07:47  

Volker Springel vill stoppa in universum i sin dator och starta om det från början. I hans konstgjorda kosmos vill han följa tillblivelsen av den mörka materien.

Redan tidigare har Volker Springel vid universitetet i Heidelberg gjort ett småskaligt försök att fånga kosmos i sin datakod. Då kallade han sitt program för Millennium Simulation. Nu gör han om samma sak i större skala med Millennium XXL, som innehåller trettio gånger mer astrofysisk information.

Millennium XXL använder Springels senaste program, Gadget 3, som körs i en superdator i tyska Jülich.

Med sin ”numeriska kosmologi” vill han återskapa universum från dess allra första skälvande mikrosekunder, den tidpunkt då Big Bang påbörjade världsalltets utvidgning. Efter att ha plockat in 300 miljarder partiklar i sin datamodell, ska han följa hur galaxer och svarta hål uppstår och hur solar och planeter bildas.

Men viktigast av allt är att se varifrån den mörka materien kommer. Den anses vara uppbyggd av hittills okända elementarpartiklar, och stå för 80 procent av all massa i universum. Och den anses vara det sammanhållande kittet som får kosmos att hålla ihop.

- Med vår simulering hoppas vi kunna bringa ljus över den mörka materien, säger Volker Springel.

Anders Wallerius

Mer om: Universum Kosmos

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer