Maskrosor blir gummi

2009-09-16 14:05  
Den vita mjölken som sipprar ut ur maskrosstjälken är naturlig latex. Foto: Colourbox

Allt från bildäck till katetrar kan snart tillverkas av maskrosor. En ny metod ska förvandla det hatade ogräset till eftertraktad råvara.

Alla som plockat maskrosor vet hur kletigt det blir. Den vita mjölken som sipprar ut ur stjälken är naturlig latex, en viktig råvara i gummiindustrin.

Redan under andra världskriget utnyttjades maskrosor för att producera gummi. Men maskrosorna lämpar sig inte för storskalig produktion eftersom latexen snabbt polymeriseras när den kommer i kontakt med luften.

Nu säger sig forskare vid tyska Fraunhoferinstitutet ha en lösning på problemet. De har modifierat en rysk maskrosart så att enzymet som styr polymeriseringen stängs av. Då fortsätter latexen att rinna ut när makrosen skördas. På så vis kan man utvinna fyra till fem gånger mer latex jämfört med vanliga maskrosor, enligt forskarna.

– Om plantorna odlades i stor skala skulle varje hektar kunna producera 500 till 1000 kg latex per odlingssässong, säger professor Dirk Prüfer i ett uttalande.

Inom fem år räknar han med att ha utvecklat effektiva odlingsmetoder för de modifierade maskrosorna. Målet är att kunna erbjuda en ersättare till gummiträdet, som är den största källan till naturgummi idag. Ett problem för gummiindustrin är att gummiträdet hotas av svampinfektioner samt att gummit orsakar allergier.

Charlotta von Schultz

Mer om: Latex Gummi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer