Innovation

Maskinen får fart på ciderproduktionen

Ökad efterfrågan på cider fick forskare att ta fram en skördare som plockar äpplen när arbetskraft saknas.

Publicerad

I den amerikanska delstaten Washington har efterfrågan på cider ökat trefalt mellan 2007 och 2012. Äppelodlarna i regionen har haft svårt att leverera tillräckliga mängder äpplen till bryggerierna, inte minst för att det är ont om manuell arbetskraft som kan plocka de mängder av relativt små äpplen som används vid cidertillverkningen.

I ett forskningsprojekt vid Washington State University prövades att använda mekaniska skördare avsedda för körsbärsplanteringar. Man ville se om träd och frukt skadades av den mekaniska skördaren.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här