Mars vatten var perfekt för liv – som på jorden

2020-01-28 14:17  
Visualisering av Gale Crater för 3,5 miljarder år sedan. Foto: Kevin Gill

De hav som en gång fanns på Mars hade en kemisk sammansättning som var väldigt lik vattnet på jorden. Det visar jordprover insamlade av Nasas rover Curiosity.

Den is som finns på Mars skulle räcka för att täcka hela planeten med ett cirka 35 meter djupt vattenlager. Även om inga spår liv ännu har upphittats så skulle de hav som förmodas ha funnits för 3,5 miljarder år sedan ha haft en perfekt sammansättning för alla former av mikroskopiska livsformer. Det rapporterar The Independent.

Nasas sond Curiosity har rullat runt på den röda planeten sedan 2012. Mätningar av gamla sjöbottnar i Gale-kratern har avslöjat vattnets kemiska sammansättning – och kemin ligger väldigt nära våra egna hav, med samma ph-värde men 30 procent av salthalten.

Studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature Communications, har utförts av japanska forskare vid Kanazawa University. Deras slutsats är att planeten skulle ha kunnat husera ett liknande liv som finns på jorden.

John Edgren

Mer om: Mars Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer