Maltwhisky från Mackmyra - ingenjörskonst på flaska

2008-05-30 07:31  

På måndag landar resultatet av ett tioårigt svensk innovationsprojekt på Systembolagets diskar – Mackmyra Den Första Utgåvan - skapad av åtta unga civilingenjörer med en gemensam dröm att göra en helsvensk maltwhisky med internationellt rykte.

Allt som hänt hittills, med sex olika ”preludier” har varit provskott inför allvaret - att kunna leverera ett stadigt flöde av flaskor till Systembolaget och utländska spriagenter.

Från och med nu kommer den svenska maltwhiskyn att finnas i Systembolagets beställningssortiment och den ska inte ta slut redan på en eftermiddag, som de tidigare provtappningarna Preludium 01-06 gjort.

- Det kommer att finnas 30 000 flaskor till försäljning i början och och i oktober kan vi fylla på med mera. Det blir en begränsad tillgång i början eftersom vi buteljerar i jämn takt och fyller på lagret efterhand. Men det är sant att upplagan är betydligt större än tidigare, särskilt för den lite tålmodige.

Det säger vd Magnus Dandanell när Ny Teknik träffar honom och marknadschefen Rikard Lundborg på kontoret i Kungliga Myntverkets gamla lokaler på Kungsholmen i Stockholm en vecka före lanseringdagen.

- Vi är nu uppe i en årsproduktion av 600.000 flaskor och har hittills producerat motsvarande 3 miljoner flaskor, säger Rikard Lundborg.

Det är bara Magnus och Rikard som är anställda på heltid på Mackmyra. De övriga i grundargänget har kvar sina civila jobb, även om några sitter i Mackmyras styrelse.

- Vi träffades på KTH för femton år sedan och vi håller fortfarande ihop, säger Rikard Lundborg.

Ny Teknik var den första tidning som skrev om det äventyrliga projektet. Artikeln publicerade i maj 1999, ungefär ett år efter att idén slagit rot i de åtta grundarnas huvuden men innan det fanns något att visa upp.

- Vi inte ens hunnit bygga den första pannan, säger Magnus Dandanell.

Men nu står det två stora kopparpannor på 8 000 och 6 000 liter och puttrar i bränneriet i den gamla hammarsmedjan på Mackmyra bruk i Gästrikland.

Och i de underjordiska lagren i Bodås gruva i Gästrikland, på Fjäderholmarna i Stockholm, på Häckeberga Slott i Skåne och under den gamla radarstationen på Smögen ligger Mackmyrawhiskyn på ekfat från Visingsö och väntar på den rätta mognaden.

Historien om Mackmyra Svensk Whisky finns beskriven i en pampig bok skriven av de rutinerade skribenterna Petter Karlsson och Johan Olsson.

Här står allt om kamratgänget från KTH, om inspirationsresorna till Skottland, om brukspatronen i Mackmyra som ställde sin gamla smedja till förfogande, om tunnbindaren Johan Torslund, om ekarna på Visingsö och allt annat som en Mackmyra-nörd vill veta om de dyra droppas tillkomst.

- Vi kände oss som den gamla tidens ingenjörer som reste runt i världen och hittade teknik och sedan byggde ett svenskt företag kring idéerna, säger Magnus Dandanell.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer