Målkamera redo för svettiga beslut

2013-07-17 12:11  

Redan nu kan målkameran lösa fotbollsdomarens värsta dilemma: Var bollen inne eller inte?

Engelska Hawkeye har i flera år använts i tennissammanhang och tar nu steget över till en större boll. Från och med i höst används tekniken som bygger på höghastighetskameror i den högsta engelska ligan, Premier League. Tyska Goalcontrol använder i princip samma teknik och i sommarens för-VM i Brasilien får systemet sin debut.

14 kameror följer bollen när den är i närheten av målen. Systemen har koll på x, y och z-koordinater och har en felmarginal på under 5 millimeter. Passerar bollen mållinjen får domaren direkt en signal till sin klocka att det är mål.

– Det är bra att det införs. Jag har varit för det väldigt länge, säger den svenska världsdomaren Jenny Palmqvist.

Varför?

– Spelet går så fort i dag att linjedomaren inte hinner röra sig lika fort som bollen för att hinna få en perfekt vinkel för att se om bollen är över linjen. Så här får man ett hundraprocentigt besked.

– Dessutom tar det inte någon extra tid som systemet som man använder i hockey gör.

Ser du några nackdelar med målkamerorna?

– All elektronik är ju elektronik. Det får inte bli att det börjar pipa i tid och otid och stör en. Man måste kunna lita på att systemet fungerar.

Båda systemen klarar också av att göra 3d-renderingar av situationer för att på en tv-skärm kunna visa upp en ”repris”. Just dessa datorskapade 3d-bilder ifrågasatte Nic Fleming, frilansande vetenskapsjournalist, i en kolumn i Nature.

– Tv-tittarna kommer att tro att de ser riktiga repriser. De kommer att missa chansen att förstå osäkerhetens roll i vetenskapen, skriver han.

Lampards mål orsaken

  • Den stora anledningen till målkamerans införande är Englands missade mål i förra sommarens EM. Och den enorma debatt som följde.
Mer om: Idrott Innovation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer