Magnetlagrad rotor utan sensorer

2015-03-20 14:57  
Magnetlager med ny sensorteknik. Foto: T U Wien

En metod att använda själva magneten som sensor förenklar lagret i magnetlagrade maskiner med höga varvtal.

För att få så lågt motstånd som möjligt i vissa roterande maskiner används sedan länge magnetlager i stället för mekaniska lager.

Särskilt i sådana tillämpningar som svänghjulslager, som lagrar rotationsenergi under en längre period, i vakuumpumpar eller där drivaxlar arbetar vid mycket höga varvtal, är magnetlager den enda lösningen.

Problemet med magnetlager är att rotorn måste fixeras. Utan sensorer som mäter rotorns position skulle den snart dra iväg i sidled varvid hela maskinens skulle förstöras. Med hjälp av sensorerna styr man därför rotorn så att rotationen centreras med hjälp av elektromagneter.

Dessa sensorer är emellertid dyra och inte alltid felfria. Vid tekniska universitetet i Wien bestämde man sig för att undersöka om inte elektromagneterna samtidigt skulle kunna fungera som sensorer.

Professor Manfred Schrödl vid institutet för energisystem och eldrift utvecklade en matematisk modell för att mäta den ström som finns i spolen, och på så vis beräkna rotorns position.

Metoden är nu patenterad och en prototyp som visar att tekniken fungerar har byggts.

Den visas på industrimässan i Hannover 13 - 17 april, där Schrödl hoppas komma i kontakt med lämpliga industripartner.

Håkan Abrahamson

Mer om: Magnetlager

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer