Magnetkamera - en fett bra idé

2010-06-08 23:00  
Det blåa fältet visar bukfettet.

15 minuter i magnetkameran. Mer behövs inte för att avslöja kroppens dolda depåer av fett. Ett nybildat Linköpingsföretag ska nu vinna hälsomarknaden.

<p>Bilden talar sitt tydliga språk. Hela buken på mannen som har fotograferats i magnetkameran lyser i blått. Färgen signalerar farligt bukfett, som bäddar in tarmar, lever och njurar.</p> <p>- Vi får ut data som talar om mängden fett, men också vilken typ av fett det handlar om, säger Magnus Borga, professor i medicinsk informatik och expert på medicinsk bildanalys vid Linköpings universitet. </p> <p>Underhudsfettet kodas i vitt, bukfettet i blått och övrigt fett i gult. Allt sker automatiskt, utan att dyr läkartid tas i anspråk. Tanken är att tekniken ska komma väl till pass på kliniker som ägnar sig åt hälsokontroller eller idrottsmedicin. </p> <p>- Marknaden är stor i länder som USA och Tyskland, där många är intresserade av privat preventiv hälsovård. Vi tror att intresset finns även här.</p> <p>Tricket bakom den snabba fettanalysen är en ny algoritm för bildanalys. Den togs fram vid Hälsouniversitetet </p> <p>i Linköping, efter att personalen inspirerats av den amerikanska dokumentären "Supersize Me", där huvudpersonen gick upp 11 kilo när han bara åt hamburgare under en månad. </p> <p>Så 18 studenter fick tokäta hamburgare i 30 dagar. Resultatet lät inte vänta på sig. I snitt fick de 6,5 kilo mer fett i sina kroppar. Men det fanns en viktig skillnad mellan könen.</p> <p>- Vår teknik avslöjade att män bildade mer av det farliga bukfettet, medan kvinnor lagrade fettet som mindre farligt underhudsfett. Men man kan se smal ut och ändå ha farlig bukfetma.</p> <p>Tekniken kan också användas för att mäta och avbilda muskelmassa. Att få det på bild kan vara bra peppning för personer som börjar träna, men som inte går ner i vikt till en början.</p> <p>- Muskler väger mer än fett, och att de växer till kan vara bra att få svart på vitt, säger Magnus Borga.</p> <p>Han och tre av hans kolleger har nu bildat bolaget Amra runt tekniken, som också har patentsökts. </p> <p>- Vi har redan kontakt med en intresserad svensk klinik. Men vi behöver också en marknadsundersökning.</p> <p>Sedan vidtar utveckling av ett bra användargränssnitt. I dag måste data skickas till Linköping för analysen.</p>

Stor skillnad mellan fett och fett

Bukfett kallas fettvävnaden som omger våra inre organ. Generellt sett anses det bli en hälsofara om midjemåttet blir större än höftmåttet. Bukfetma har starka kopplingar till förhöjda blodsockervärden, diabetes typ 2, högt blodtryck och höga värden på det "onda" kolesterolet.

Underhudsfett kallas fettet som lagras direkt under huden. Det fungerar som energireserv och stötdämpare. Kvinnor har normalt mer underhudsfett än män. För stora mängder underhudsfett anses inte innebära samma hälsofara som bukfett.

 

Alldeles nytt

Bolag: Amra (Advanced MR Analytics AB).

Ort:Linköping.

Bildat: 2010.

Ägare: de fyra grundarna Olof Dahlqvist Leinhard, Magnus Borga, Peter Lundberg och Andreas Johansson.

Antal anställda: 0.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer