Magnetiska partiklar återvinner fosfor

2014-03-25 14:06  

Världens tillgångar på fosfor sinar. Nu har tyska forskare tagit fram en ny metod att återvinna fosfor ur förorenat vatten.

Fosfor har en uppsjö av användningsområden, bland annat för djurfoder, halvledare, byggmaterial och batterier. Det är även ett effektivt gödningsmedel och utsläpp av fosfor leder därför till skadlig övergödning i vattendrag.

Nu har tyska forskare vid Fraunhoferinstitutet i Alzenau tagit fram en metod att återvinna fosfor i förorenat vatten. Den nya metoden går ut på att tillsätta superparamagnetiska partiklar i vattnet. De är nämligen i konstant magnetiska utan får endast magnetiska egenskaper när ett annat magnetfält finns i närheten. De superparamagnetiska partiklarna binder med fosfatjonerna i vattnet och sedan kan hela partikel-fosfat-komplexet avlägsnas med endast en magnet.

-På det här sättet kan även toxiska tungmetaller separeras från vattnet relativt enkelt, säger forskaren Carsten Gellerman vid Fraunhofer.

Att det är så angeläget att återvinna fosfor beror inte enbart på att det orsakar övergödning. Grundämnet håller även på att ta slut. 85 procent av all fosfor finns i mineraler som utvinns i Marocko och Västsahara. Enligt forskare på Linköpings Universitet räcker världens fosforreserverna i ytterligare 50 till 100 år.

Ny Teknik skrev tidigare i år om att Ragn Sells utvecklar en metod för fosforåtervinning. Men forskning pågår på flera håll i världen. Arizona state university har startat projektet "Sustainable P initiative" som ska ta fram lösningar så att vi inte drabbas av akut fosforbrist.

-Det finns en oro runt fosforbristen. Vi kommer inte få slut på fosfor inom ett år. Däremot kommer fosforn att bli dyrare på grund av att fosforn av hög kvalité snart är slut och fosfor med låg kvalité är helt enkelt dyrare att utvinna, säger Bruce Rittman, professor vid Arizona state university, till Eight Arizona PBS.

För att världen inte ska behöva vara beroende av stabiliteten i Marocko har de har de tagit fram en egen lösning.

-Återvinning av fosfor från avloppsvatten har kommit igång bra kommersiellt. Det största problemet nu är att ta hand om fosforn från djuruppfödning. Med varje kilo kött produceras 150 kilo naturgödsel. Eftersom djuruppfödningen inte sker på samma plats som fodertillverkningen har fosforn svårt att komma tillbaka dit den behövs. Det problemet finns också i att vi människor slänger väldigt mycket av vår mat, säger James Elser, professor vid Arizona state university, till Eight Arizona PBS.

Ville Westman

Mer om: Fosfor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer