Magnetfält leder sköldpaddan hem

2015-01-20 16:35  
Havssköldpadda. Foto: TT

Vi människor använder GPS eller Google Maps för att hitta rätt. Havssköldpaddor, däremot, använder sig fortfarande av en magnetisk kompass.

Som så många andra sköldpaddor tillbringar även djur av arten oäkta karettsköldpaddor nästan hela sitt vuxna liv ute till havs. Vart annat år, däremot, korsar de sju haven och hittar tillbaka till exakt den strand där de en gång föddes, men nu för att lägga sina ägg.

Forskarna har länge misstänkt att sköldpaddorna använder sig av jordens magnetfält för att hitta rätt, men handfasta bevis har saknats.

Jordens magnetfält blir starkare ju längre bort från ekvatorn man kommer, vilket ger varje enskild strand en unik magnetisk markör, en så kallad isolinje, beroende på avståndet från ekvatorn.

Men jordens magnetfält kan förändras över tid, ungefär som sanden på en strand, så att isolinjerna antingen närmar sig eller fjärmar sig från varandra.

Forskarna, verksamma vid University of North Carolina i USA, analyserade sammanlagt 19 års observationer av sköldpaddornas äggläggningsplatser på olika stränder i Florida, uppgifter som sedan jämfördes med data om förändringar av jordens magnetfält.

Det visar sig att under de år då isolinjerna var längre ifrån varandra, spreds äggläggningsplatserna över ett större område. Och vice versa; när linjerna låg närmare varandra, blev det också trängre bland sköldpaddorna på stranden.

Detta visar, skriver forskarna i Current Biology, att sköldpaddorna följer skiftningarna av jordens magnetfält för att hitta rätt och att den exakta styrkan av detta fält, antagligen, är något som den enskilda sköldpaddan "föds med".

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Mer om: Kompass Gps

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer