Magnet sparar el i kylskåpet

2009-05-19 14:57  

Kasta ut kompressorn och använd magnetism i stället. Då blir kylskåpet både miljövänligt och energisnålt.

Forskare vid brittiska Imperial Collage i London har tagit ett steg närmare framtidens miljövänliga magnetiska kylskåp. De har kommit fram till att de magnetiska materialen kan skräddarsys för uppgiften.

Principen för magnetisk kylning är känd sedan länge. Så här kan det gå till: Ett magnetiskt material utsätts för ett starkt magnetiskt fält. Då värms materialet, som i det här fallet är en legering, upp. Överskottsvärmen avlägsnas via vattenkylning, varpå legeringens temperatur sjunker tillbaka till sin ursprungliga temperatur.

När man då avlägsnar det magnetiska fältet så fortsätter legeringens temperatur att sjunka. Det är den kyleffekten flera forskargrupper runt om i världen vill utnyttja i exempelvis kylskåp och luftkonditionering.

Men det finns flera svårigheter att övervinna. Tekniken måste fungera i normala rumstemperaturer, kylcykeln ska kunna upprepas gång på gång och legeringen måste värmas och kylas dramatiskt med hjälp av magnetfältet.

Nu har de brittiska forskarna lyckats analysera vad som händer inne i materialet. Och det visade sig att kristallstrukturen i legeringen i högsta grad påverkar kylprestandan. Forskarna hoppas därför att de nya rönen ska göra det möjligt att skräddarsy legeringar för kyländamål.

På sikt hägrar exempelvis kylskåp som kräver 20 till 30 procent mindre energi än dagens snålaste varianter. Dessutom slipper man använda kemikaler som skadar ozonlagret eller växthusgaser.

De nya rönen har publicerats i den vetenskapliga tidsskriften Advanced Materials.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt