Magisk gräns för DNA-läsning nådd

2012-01-16 09:21  
Den nya DNA-läsaren från Ion Torrent (till höger) ska kunna läsa av en människas DNA på en dag. De genetiska bokstäverna läses av med hjälp av halvledarteknik (bilden till vänster). Foto: Ion Torrent

Läsa av en människas arvsmassa till en kostnad av 1 000 dollar. Två amerikanska företag säger att de ska nå drömgränsen innan året är slut.

Det är nu drygt tio år sedan som människans arvsmassa lästes av för första gången. Sedan dess har kostnaden för att läsa DNA stadigt sjunkit, från miljonbelopp till priser som gör att tekniken närmar sig ett genomslag inom vården.

En drömgräns för branschen har länge varit 1 000 dollar för att läsa av dna:et hos en människa.

Vid prylmässan CES i Las Vegas visade amerikanska Ion Torrent upp en ny DNA-läsare som ska kunna klara den uppgiften på en dag.

Företaget har utvecklat en helt ny teknik för att läsa av de genetiska bokstäverna A, T, C och G.

Istället för att som i dagens DNA-läsare använda lasrar, kameror och mikroskop för att dechiffrera den genetiska koden tar Ion Torrent hjälp av halvledarteknik.

Sekvenseringsmaskinen innehåller ett chip som läser av den genetiska koden. Ion Torrent, som ägs av bioteknikföretaget life Technologies, släppte sin första DNA-läsare förra året. Den nya maskinen innehåller ett förbättrat chip som gör att avläsningen går snabbare och blir billigare.

Men Ion Torrent är inte ensamt på marknaden. Branschledande Illumina, också baserat i USA, gick i förra veckan ut med att företaget också kommer att klara av att läsa av ett mänskligt genom på en dag till ett pris under 1 000 dollar.

Så fungerar DNA-chipet

  • På chipet sitter sensorer och på varje sensor sitter en snutt enkelsträngat DNA. De olika nukleotiderna, det vill säga A, T, C och G, sköljs i tur och ordning över chipet.
     
  • När en bokstav matchar och sätter sig på nästa plats på DNA-snutten sker en kemisk reaktion där en proton frigörs som i sin tur detekteras av chipet.

Marie Alpman

Mer om: DNA Innovation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer