Lysdioder fördubblar plantornas växtkraft

2008-01-15 23:00  
Foto:Joakim Roos

- Ge växterna det ljus de gillar bäst så fördubblas nästan deras växtkraft.Det säger biologen Sylvain Dubé, som har utvecklat ett system med lysdioder för växthus där det råder brist på solljus.Nu gäller det för honom att övertyga växthusodlarna.

I tolv år har Boråsbon Sylvain Dubé, ursprungligen från Quebec i Kanada, forskat på ljusets effekt på plantor.

Nu kan han visa att hans lampor ger högre kvalitet på plantorna och att kryddväxter utvecklar mer doft och smak. Ju mer ljus, som liknar det ideala solljuset, en växt får desto bättre blir dess livsvillkor.

- Blått ljus på morgonen öppnar plantans klyvöppningar, som gör att den släpper in tillräckligt med koldioxid till fotosyntesen, säger Sylvain Dubé, som har startat företaget Heliospectra.

Utvecklingen av hur lysdioder kan användas i växthus ligger i tiden.

Lamporna är energieffektivare än de högtrycksnatriumlampor som traditionellt används i växthus. Hopsättningen av hundratals pyttesmå lysdioder i en stor enhet innebär att växterna kan få just det ljus de behöver. Odlaren programmerar lamporna så att växterna får rätt ljus vid rätt tidpunkt.

- Fullt dagsljus triggar fotosyntesen och rött ljus påverkar plantan på ett sätt som jag av konkurrensskäl än så länge vill hålla för mig själv.

Energimyndigheten ser Dubés växthusdioder som ett sätt att spara både energi och de långa transporter av grönsaker som sker i dag.

Myndigheten har finansierat utvecklingen av hans metod med några hundratusen kronor. Samma gäller för örtföretaget Santa Maria.

- Våra växthus använder mycket artificiell belysning och vi tror att lysdioderna kommer att ge en kostnadsminskning för oss, säger Ulf Jönsson på Santa Maria i Belgien.

Även om lysdioder i dag är tre gånger så dyra som traditionella växthuslampor kommer de att betala sig på tre år, enligt Sylvain Dubé, som drömmer om en marknad i både Sverige och Holland, ett land med mycket höga energipriser.

- Alla odlare tittar på hur de gör i Holland och växthusodlarna där är mycket konservativa, säger Sylvain Dubé, som vet att mycket arbete återstår innan hans innovation finns ute på marknaden.

En anläggning för tillverkning av lampenheterna måste byggas och mjukvaran utvecklas. För att klara det måste Sylvain Dubé hitta finansiärer till de 15 miljoner kronor som det kostar.

- Arbetet som återstår kommer att ta minst ett och ett halvt år.

Heliospectra

*Ort:Borås.

*Antal anställda: 1.

*Patent:1 ansökan.

*Finansiering:600 000 från Energimyndigheten, Västragötalandregionen, SFN, Tolag Holding, Piba och örtföretaget Santa Maria.

Marie Feuk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer