Lysande komposit avslöjar koldioxid

2011-09-08 12:29  
Koldioxid får molekylen att återta sitt naturliga läge där den fluoroscerar i blått.

Ju mer koldioxid I luften, desto starkare lyser sensorn i blått. Japanska forskare har utvecklat en billig komposit som larmar när halterna av koldioxid blir för höga.

Att detektera gaser i luft är inget nytt. Men de metoder som finns inkluderar ofta höga energikostnader,  känslighet för fukt eller lång detektionstid.  En japansk forskargrupp vid Kyoto universitet säger sig nu ha hittat lösningen på problemen. Genom att föra in en bensenförening (distyrylbensen) i en kristallin böjbar polymer har de fått fram en komposit som skickar ut blått ljus när koldioxid finns i den omgivande luften.  

Molekylen som avslöjar koldioxiden skickar naturligt ut blått ljus. Men när den absorberas i den kristallina polymeren vrider den sig och ljuset försvagas.  När koldioxid kommer in i materialet återtar den sin ursprungliga form och börjar lysa starkt igen.

- Det verkliga testet var att se om kompositen klarade att skilja mellan koldioxid och acytylen, som har liknande egenskaper, säger Takashi Uemura vid Kyoto Universitet.

- Och den visade sig reagera helt olika på de två gaserna.

Enligt forskarna kan materialet användas för att bygga billiga och känsliga sensorer som snabbt reagerar på gaser i luften.  Och som kan återanvändas efter vakuumbehandling.

Den nya kompositeten beskrivs i det senaste numret av den vetenskapliga tidskriften Nature Materials.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer