Lyckade försök med immunterapi mot cancer

2019-08-29 07:36  
Foto: TT

En vässad variant av immunterapi mot svåra cancerformer har gett lovande resultat vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Därför ska fler cancerpatienter nu erbjudas behandlingen.

Nu inleds en fas 2-studie, där ett fyrtiotal patienter med cancer i bukspottkörteln, gallvägarna, äggstockarna eller tarmen som inte kan opereras ska behandlas med injektioner i tumörerna varannan vecka i högst åtta omgångar. Det är en utökning av den studie vid Akademiska sjukhuset i Uppsala som har visat lovande resultat i mindre skala.

– Vi har utvecklat en metod där immunterapin kan ges tillsammans med normal dos cytostatika. Det ger både ökad effekt och möjlighet att genomföra studien utan att göra avkall på etablerad behandling, säger Gustav Ullenhag som är överläkare i onkologi vid Akademiska sjukhuset och ansvarig för studien.

Läs mer: Crispr har använts för behandla cancerpatienter

En annan sak som skiljer metoden från tidigare former av immunterapi är att behandlingen spränger tumörcellerna, med hjälp av ett så kallat onkolytiskt virus. Det leder till att tumörcellernas innehåll sprids och visas tydligt för kroppens immunförsvar. På så vis kan kroppens immunceller lära sig att känna igen specifika kännetecken hos tumörcellerna och sedan upptäcka dem på andra håll i kroppen.

– Det blir som en vaccinering, men utan att vi behöver ha specifik kunskap om hur just dessa tumörceller ser ut. En lokal behandling som ger effekter i hela kroppen, säger Gustav Ullenhag.

För att metoden ska kunna godkännas som ett etablerat läkemedel krävs uppföljande studier på ett större antal patienter, i fall den pågående studien ger goda resultat.

Mer om: Cancer Uppsala

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer