Lyckad expedition för Boaty McBoatface

2018-03-14 09:06  
Den brittiska forskningsubåten som kallas Boaty McBoatface har klarat en viktig expedition i Antarktis. Foto: National Oceanography Centre

Den brittiska forskningsubåten ”Boaty McBoatface” har klarat ett riktigt högriskprojekt: att ta sig under Filchners shelfis, utforska ett hålrum – och återvända. Med sig har den viktig data.

Uppdraget var att ta sig nästan 600 meter under Filchners shelfis i Antarktis för att utforska ett hålrum. Där skulle den självkörande brittiska forskningsubåten, som efter en öppen omröstning kallas Boaty McBoatface, samla in data om bland annat vattenflöde och temperatur. Det är information som ska hjälpa forskare att bättre förstå hur Filchners shelfis skulle reagera om varmt vatten börjar smälta isen, berättar BBC News.

Men det var inte säkert att Boaty McBoatface, en Autosub Long Range, skulle klara sin första stora expedition. Professor Russel Wynn på National Oceanography Centre berättar att det var ett riktigt högriskprojekt.

”Jag kunde mycket väl ha pratat med dig nu och ha förlorat Boaty under isen, utan att det fanns något sätt att få den tillbaka”, säger han till BBC News.

Steve McPhail, ansvarig för utveckling av självkörande ubåtar, förklarar i en artikel på National Oceanography Centres hemsida att lufttemperaturen var minus 20 grader och vattentemperaturen nära fryspunkten när "Boaty" gav sig ut.

”Under shelfisen finns betydande tidvattenströmmar och de sydliga breddgraderna utgör svårigheter för de självkörande ubåtarnas navigering under vatten. Väl i shelfisens hålrum hade vi varken detaljerad information om isens tjocklek eller om vattendjupet. Vi hade ingen kommunikation med den självkörande ubåten under 90 procent av tiden som den var i vattnet”.

Därför var det glädjande att ubåten faktiskt återvände drygt två dygn efter att den hade gett sig av. Nu har "Boaty" också viktig information med sig som kan hjälpa forskare att förstå de förändringar som sker i Antarktis och vilka konsekvenser det kan få för planeten. En farhåga är att smältande isar kommer att höja havsvattennivåerna avsevärt.

Det finns redan planer på fler utmanande expeditioner för forskningsubåten de kommande åren, bland annat i Arktiska havet.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt