Lutning aktiverar geckons supergrepp

2009-08-07 13:23  
Tony Russell med en gecko på en glasskiva

Lutningen på underlaget talar om för geckoödlan när det är läge att slå på supergreppet. Tio grader eller mer är vad som gäller. Det konstaterar kanadensiska forskare.

Geckoödlans förmåga att pila uppför väggar och hänga i tak har länge fascinerat forskarvärlden. Lyckas man härma den kan människor såväl som robotar forcera hinder som idag är oöverstigliga.

Ödlans fenomenala fästkraft sitter i de mikroskopiskt små hårstråna på deras fötter. När stråna pressas mot underlaget uppstår elektrostatiska krafter som håller geckon kvar vid underlaget, även om den skulle hänga upp och ner i ett tak.

Men ödlan använder inte sina superkrafter för jämnan. Det visar nya forskningsresultat från University of Calgary. Biologen Tony Russell och hans kollegor har visat att geckoödlan bara tar hjälp av de hårbeklädda delarna av foten när lutningen på underlaget blir större än tio grader. Annars sätter den inte ner hela foten. Fenomenet tycks heller inte styras av om underlaget är halt eller strävt.

Av de sex geckoödlor som ingick i forskarnas studie tog tre supergreppet till hjälp när lutningen blev tio grader. Det gällde även om underlaget var strävt, och de kunde ha gått vidare utan hjälp av sina fästkrafter. De resterande tre ödlorna väntade till dess att lutningen steg till 30 grader.

Tony Russell misstänker att systemet styrs av en struktur i ödlans öron. Systemet finns för att geckon bara ska använda den fina hårstrukturen när den verkligen behövs. Annars riskerar den att nötas ut. Men det är en hypotes som återstår att belägga.

Forskarna hoppas nu att de nya rönen ska skynda på utvecklingen mot allt från bildäck som inte slirar när vägbanan är hal till nya sätt att få upp tavlor på väggen.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer