Luskammen dödar med plasma

2016-05-04 15:44  
Plasmaluskam snart marknadsmogen. Foto: Fraunhofer

Plasmakammen mot huvudlöss är ett sätt att få bukt med ohyran, som snart är marknadsmogen. Plasmat dödar lössen men skonar hud och hår.

På hudkliniken vid universitetssjukhuset i Göttingen testas nu plasma för att bli av med huvudlöss, men även för behandling av hudsjukdomar.

Tekniken har utvecklats vid Fraunhoferinstitutet IST där professor Wolfgang Viöl liknar metoden med kontrollerbara åskblixtar.

Plasma är materias fjärde tillstånd efter fast, flytande eller gasform. Jämfört med industriell användning där plasma används för att bearbeta metall så används vid kliniken plasma vid atmosfärstryck.

Elektronerna i plasmat laddas med så mycket energi att det motsvarar en temperatur på 80000 grader. Men övriga beståndsdelar i plasmat förblir kalla eftersom man använder mycket speciella frekvenser, och därför är plasmabehandlingen helt ofarlig för människor. Små kryp som löss däremot dödas av plasmat.

- För behandling av huvudlöss används enbart en fysikalisk metod, man slipper alltså kemiska bekämpningsmedel, säger Wolfgang Viöl.

Förutom luskammen utvecklas även redskap för behandling av hudsår samt en dammsugare som kan användas för att ta död på kvalster i exempelvis mattor.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer