Lundaforskarnas laser avslöjar vad myggor gillar

2022-05-06 09:22  
En kvinnlig mygga av sorten Aedes aegypti, som kan sprida Zika viruset. Arkivbild. Foto: Andre Penner

Forskare vid Lunds universitet har tagit reda på exakt vad det är som gör att vissa myggsorter attraheras av just människor.

Genom en oerhört sofistikerad metod har ett pyttelitet hål gjorts i testmyggornas huvuden och med hjälp av laser har forskarna sedan kunnat titta in i hjärnorna på myggorna samtidigt som de utsatts för olika dofter, skriver Vetenskapsradion.

Testen har utförts på myggan Aedis aegypti, som sprider sjukdomar som gula febern, dengue, zika och chikungunya.

– Lukten av människor aktiverar en specifik del av myggans hjärna som inte aktiveras av doft från andra djur, säger Marcus Stensmyr, lektor vid Lunds universitet, till Vetenskapsradion.

Läs mer: Israeliska forskares ai räknar ut risk för antibiotikaresistens

De två ämnen som har visat sig vara mums för myggan och som aktiverar myggornas luktbulb i hjärnan är molekylerna decanol och undecanol, vilket är biprodukter från nedbrytningen av sebum – ett ämne som vi har på huden och som fungerar som en naturens egen hudlotion.

Upptäckten kan kanske leda till utvecklingen av medel som kan ge ett skydd från myggan och då också tre av de mest fruktade sjukdomarna i tropiska eller sub-tropiska klimat.

Mer om: Laser Myggor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer