Innovation

­Lundaforskareslaser avgör om maten är färsk

Bröd, köttfärs och juice. Det blir vanligare att mat förpackas i en skyddande gasatmosfär.En ny lasermätare från Lund avslöjar läckor som gör maten dålig.

Publicerad

För att ge känsliga livsmedel längre hållbarhet blir det allt vanligare att de förpackas i en så kallad modifierad atmosfär.

I stället för vanlig luft fylls förpackningen med en gasblandning. Vanligt är att använda kvävgas och koldioxid. Men om gasen läcker ut blir maten snabbt dålig.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här