­Lundaforskareslaser avgör om maten är färsk

2011-10-11 11:12  

Bröd, köttfärs och juice. Det blir vanligare att mat förpackas i en skyddande gasatmosfär.En ny lasermätare från Lund avslöjar läckor som gör maten dålig.

För att ge känsliga livsmedel längre hållbarhet blir det allt vanligare att de förpackas i en så kallad modifierad atmosfär.

I stället för vanlig luft fylls förpackningen med en gasblandning. Vanligt är att använda kvävgas och koldioxid. Men om gasen läcker ut blir maten snabbt dålig.

I dag gör livsmedelsindustrin stickprovskontroller. En nål sticks då in i förpackningen så att lite av gasen kan sugas ut. Problemet är att förpackningen förstörs och måste slängas.

Forskare i Lund har utvecklat ett nytt sätt att mäta gasinnehållet med laser utan att förstöra produkten.

–Du kan då göra många fler prover och också följa en förpackning genom hela processen, säger Märta Lewander, som utvecklat tekniken under sitt doktorsarbete i atomfysik vid Lunds tekniska högskola.

Nu är hon teknisk chef på utvecklingsföretaget Gasporox i Lund, som ska ta tekniken till marknaden. Det första instrumentet lanseras i höst och flera företag har visat stort intresse, enligt vd Maria Göth.

Metoden bygger på att olika gaser absorberar laserljus på olika sätt. Lasern får lysa genom förpackningen, som inte måste var helt genomskinlig. Ljuset träffar en detektor och gas­innehållet kan räknas fram.

Tekniken utvecklas nu för att kunna mäta koldioxid. I?dag fungerar den för syrgas.

–En ökad halt av syrgas kan betyda att förpackningen läcker, säger Märta Lewander.

Instrumentet tillverkas av samarbetspartnern Norsk elektro optikk. På sikt ska det kunna användas inte bara för stickprov, utan också i produktionen så att alla förpackningar kan kontrolleras.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL