Lundaforskaren: Har skapat nytt forskningsfält

2016-10-04 16:10  

Forskning i Lund bygger vidare på Nobelpristagarnas upptäckter. Målet: att bygga en kvantdator.

Martin Leijnse vid Lunds tekniska högskola blev glad när han hörde vilka som får årets fysikpris.

– Det här är namn som nästan alla som läser fysik känner till, de är väldigt kända. Upptäckterna de gjorde har givit upphov till ett helt nytt forskningsfält, som är väldigt aktivt.

Martin Leijnse är lektor i den kondenserade materiens fysik, och bedriver forskning som utgör en del av det forskningsfält Nobelpristagarna öppnade.

Läs mer:

Läs mer: Prisad forskning har öppnat för kvantdatorer

– Det jag försöker göra är att se hur vi ska använda de här topologiska egenskaperna för att bygga en kvantdator. Dels att beräkna hur vi ska göra de material som vi vill ha och behöver, och dels att bygga en kvantdator.

I den experimentella delen samarbetar han med andra forskare, både vid Lunds universitet och internationellt, till exempel i Köpenhamn på Niels Bohrinstitutet. Forskning inom samma fält pågår på flera håll i Sverige, och runt om i världen – särskilt den teoretiska delen där Martin Leijnse befinner sig.

– Det går väldigt snabbt framåt, och det ser väldigt lovande ut. Vi börjar bli någorlunda säkra på de material vi behöver, och de mest grundläggande experimenten på vägen mot en topologisk kvantdator kan vara på gång, säger han.

Läs fler nyheter om Nobelpriset här!

Bland studenter och unga forskare är intresset stort för forskning om topologiska material.

– Och det kommer säkert att bli ännu större med Nobelpriset. Inom fysiken har det här blivit ett hett område, och det utvecklas snabbare och snabbare.

Anna Orring

Mer om: Nobelpriset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer