Luleforskare svetsar ihop trä

2016-09-28 14:52  
Mojgan Vaziri (t.h) förbereder sammanfogning av träbitar med vibrationssvetsning. T. v. Dick Sandberg. Foto: Erica Lång

Forskare vid Luleå tekniska universitet använder vibrationssvetsning för att sammanfoga trä. Tekniken kan även användas för att göra furu lika hårt som ek.

Träsvetesning är en metod för att med friktionsvärme som uppstår när ytor vibrerar mot varandra under tryck sammanfoga trämaterial utan att limma. Vid friktionen deformeras träcellerna och ett bindningsmaterial uppstår kemiskt, som fungerar som lim.

- Tekniken kan även användas för att modifiera en träyta, exempelvis öka dess hårdhet eller förmåga att tåla vatten, säger Mojgan Vaziri som disputerat på vibrationssvetsning av trä.

Genom att spara in på lim vid fingerskarvning kan produktionskostnaderna sänkas med träsvetsning. Dessutom tillkommer miljöaspekten på att slopa lim.

Används tekniken för ythårdgörning kan mjuka träslag som gran och tall konkurrerar med hårda som bok och ek exempelvis vid framställning av golv eller bänkskivor.

Forskarna vid Träteknik i Skellefteå har i flera år samarbetat med schweiziska och franska forskare. Men dessa forskare har mest inriktat sig på forskning kring lövträslag.

De svenska forskarna har nu skaffat en egen vibrationssvetsmaskin så att de kan koncentrera sig på forskning kring gran och tall. Att fortsätta utföra dessa prov i Schweiz och Frankrike hade i längden blivit orimligt dyrt.

- Målsättningen är att bli världsledande på träsvetsning och ytmodifiering via friktion, säger professor Dick Sandberg vid Träteknik på Luleå tekniska universitet.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer