Luleå deltar i europeisk forskarskola

2010-03-29 09:53  

Det tekniska universitetet i Luleå bildar en ny forskarskola tillsammans med universiteten i Oxford, Bologna och Ingolstadt.

- Ett hedrande sällskap vi hamnat i, kommenterar professor Jan Johansson Luleå tekniska högskolas hemsida.

Universitetet i italienska Bologna, som är Europas äldsta universitet, hade upptäckt den forskning i arbetsvetenskap som bedrivs i Luleå på nätet. Italienarna hörde sedan av sig till institutionen i Luleå.

De fyra lärosätena tänker starta en gemensam forskarskola i arbetsvetenskap. Forskningen kommer att ske på alla orterna och doktoranderna kommer att forska än i Luleå, än i Tyskland, vissa perioder i Italien och England.

Luleå kommer i första hand att bidra med forskning i produktionsteknik kopplat till teknik och arbetsmiljö. Oxford står för ekonomi, Bologna för historia och juridik. Katolische Universität Eichstätt-Ingolstadt svarar för sociologin.

Inom kort lämnar de fyra skolorna in en gemensam ansökan till EU för att få medel till att jämka samman de fyra utbildningssystemen till en fungerande helhet - en europeisk forskarutbildning inom ramen EUs ”Lifelong Learning Programme”.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer