Lukten avslöjar skador i hjälmen

2010-06-02 10:38  

Stinker cykelhjälmen? Då är det dags att köpa ny. Tyska forskare bygger in mikrokapslar med luktoljor som avslöjar sprickorna.

Byt hjälmen efter en smäll. Så lyder rådet till cyklister. Nu utvecklar forskare vid tyska Fraunhofer Institute en ny metod för att avgöra om hjälmen verkligen tagit stryk. Hemligheten ligger i små kapslar med illaluktande olja som rinner ut om hjälmen spricker. Ju större spricka, desto starkare stank.

 

- Cyklister byter ofta ut hjälmen i onödan eftersom de inte kan avgöra om den är skadad eller inte. Det problemet eliminerar kapslarna, säger forskaren Christof Koplin i ett uttalande.

 

Luktkapslarna, som mäter mellan en och 50 mikrometer i diameter, är omslutna av ett luftätt, skyddande melaminlager. I deras innanmäte finns en porös kiseloxidkärna som absorberar den luktande substansen. Kapslarna tillsätts till en polymermassa som gjuts till en tjock folie, som i sin tur byggs in i hjälmen.

 

Forskargruppen har tagit fram cykelhjälmen som en demonstrator för kapselmetoden. Förutom olika typer av hjälmar tror de att tekniken kan komma till nytta för att tidigt upptäcka skador som är svåra att komma åt. Slangar i tvättmaskiner och gasledningar till exempel.

Charlotta von Schultz

Mer om: Cykelhjälm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer