Lotusblommans renhet modell för målarfärg

1999-09-15 13:00  
Den mytomspunna lotusblomman är Österns tecken för det rena och obefläckade.
Men det är inte bara i religionen som lotusblomman symboliserar renhet, nu finns också vetenskaplig grund för påståendet.

Det har visat sig att lotusen, denna heliga symbol för livet, har en mycket märklig egenskap: den smuts som lägger sig över dess blad rinner av vid första bästa regn. Vattendropparna rullar över bladen, till synes helt utan friktion, och tar med sig alla smutspartiklar som fastnat på bladytan. Hemligheten bakom lotusblommans självrengörande förmåga ligger i bladets knottriga yta, men också i det vax som utsöndras på bladytan. Bladets celler bildar små knottror på vilka vaxet lägger sig som ett tunt skikt. Men det är inte bara vaxets kemi som är så frånstötande utan även dess kristallstruktur.

Den indiska lotusens självtvättande egenskaper är helt nyupptäckta. Botanikern Wilhelm Barthlott från Bonn i Tyskland, som avslöjat "lotuseffekten" i sitt elektronmikroskop, har vunnit stort anseende och flera priser för sin upptäckt.

På mikroskopbilderna kan man se hur det vattenavstötande vaxet kristalliseras på den knottriga bladytan. Avståndet mellan knottrorna är bara några tiotals mikrometer, och det luddiga vaxlagret är bara någon enstaka mikrometer tjockt, men det är tillräckligt för att ge ytan dess frånstötande effekt.

Knottrorna lyfter upp vattendropparna och smutsen från bladet. Därmed minskar kontaktytan mot växten väsentligt och vidhäftningen minskar extremt mycket.

Det har också visat sig att lotusens är mycket okänslig för miljöpåverkan. Det beror just på att lotuseffekten hindrar bladen från att ta upp miljöfarliga vätskor och partiklar.

Lotuseffekten bygger helt på ytans mikrostruktur och dess kemi. Det tar Wilhelm Barthlott fasta på när han nu, tillsammans med tyska företag, utvecklar syntetiska ytor med liknande egenskaper.
Bland annat har en färgtillverkare under året härmat lotusens renlighet i en av sina målarfärger.
Den nyligen lanserade färgen heter "Lotusan" och är avsedd för husfasader. Färgen sägs vara miljövänlig eftersom fasaderna inte behöver tvättas med miljöskadliga rengöringsmedel.

Lotuseffekten provas nu även på trafikskyltar och solceller, där de självtvättande egenskaperna är värda stora pengar.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer