Ljustidsmätning från drönare ger bättre riskprognos

2015-03-10 10:23  
Drönare utrustade med lätta laserskannrar och kameror ger en bild av marken i tre dimensioner. Foto: Fraunhofer IPM

Noggranna upprepade mätningar av omvärlden ska göra det möjligt att förutse översvämningar, ras eller skogsbränder i tid.

Det tyska projektet MulDiScan går ut på att ta fram metoder som mer exakt kan varna för annalkande naturkatastrofer.

- För detta behövs mycket exakta mätdata över ibland svårtillgängliga områden för att se geometriska förändringar, säger Alexander Reiterer, projektledare vid Fraunhofer IPM.

För att samla in data använder man sig av små drönare som förses med en lätt laserskanner och en kamera som gör det möjligt att framställa detaljrika tredimensionella bilder. Data som fukt och temperatur kan också anges.

Grunden för datainsamlingen är exakta mätningar av geometrin baserad på ljustidsmätningar, d v s tiden det tar för en ljuspuls att färdas från sändaren till ett objekt och tillbaka till detektorn. Genom att drönaren rör sig, och med snabba seriemätningar skapas en 3D-profil av den uppmätta ytan.

Men dessa data är bara ett första steg på vägen för att upptäcka en annalkande fara. De måste kombineras med annan information, och där finns ett samarbete med forskare från Albert-Ludwigs universitet i Freiburg.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer