Ljusstarka trådar sänker diodpriset

2010-05-25 23:00  
Ecosparks David Darby tittar på ljuset i mikroskopet. Företagets nanotrådsdioder i zinkozid (lilla bilden) lyser med vitt ljus. Foto: Ola Axman

Starkt vitt ljus till en betydligt lägre kostnad. Svenska nanotrådar av zinkoxid vill ersätta både lysdioder och oledpaneler.

- Vi har lyckats tillverka nanotrådsdioder på plast och glas som avger vitt ljus. Det är ett genombrott som är omöjligt med dagens lysdiodsteknik, säger Victor Kuzmin, en av grundarna till Eco-spark i Norrköping.

Många företag, såväl unga uppstickare som belysningsjättar, försöker att utveckla ersättare till dagens glödlampor som nu fasas ut.

En stor utmaning är kostnaden - de 40-wattsersättare med vita lysdioder som börjar komma ut på marknaden kostar från några hundralappar och uppåt. De tillverkas i galliumnitrid och alstrar ett blått ljus, som passerar ett fosforskikt. Då uppfattar ögat skenet som vitt, nackdelen är att fosforskiktet stjäl lite av ljuset.

Ecosparks strategi är att i stället utnyttja nanotrådar i zinkoxid, ett material som kan fås att stråla ut ett rent vitt ljus. Tekniken bygger på professor Magnus Willanders forskning vid Chalmers, Göteborgs och Linköpings universitet.

- När zinkoxidtrådarna växer fram på rätt sätt blir de extremt bra på att alstra ljus, säger han.

De ljusstarka trådarna skapas dessutom i en billig våtkemisk process. Det gör att företaget räknar med att kunna tillverka dioder till en tiondel av dagens kostnad.

Dessutom kräver processen inga höga temperaturer, vilket innebär att lysdioderna kan tillverkas direkt på plast- eller glasytor. Man skulle exempelvis kunna täcka insidan av ett glasrör för att skapa en ersättare till dagens lysrör, eller en plastfilm - en konkurrent till oledpanelen.

När Ny Teknik hälsar på i labbet i Norrköping, strålar en liten, liten punkt på en glasplatta. Mycket utveckling återstår. Det gäller exempelvis att göra ytterliga tester för att säkerställa nanotrådarnas livslängd, kontrollera processen och skala upp tillverkningen.

Målet är att starta en pilotproduktion inom tolv månader. Innan dess behöver bolaget mer finansiering.

Fler svenskar som lyser vitt

* Glo i Lund utvecklar vita lysdioder med nanotrådar, som växer fram på kiselsubstrat. Företaget har tagit in 150 miljoner kronor och bygger nu pilotfabrik i Danmark.

* En forskargrupp i Linköping fick nyligen 7 miljoner kronor från Japan för att vidareutveckla sina vita lysdioder. De tillverkas i ett nytt fluorescerande halvledarmaterial av kiselkarbid.

Ecospark

* Ort: Norrköping.

* Grundades: 2009.

* Anställda: Sex.

* Finansiering: 1 miljon kronor.

* Ägare: grundarna och privata investerare.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer