Ljuskänsligt kol ger snabb kommunikation

2009-10-14 11:11  

Grafen, det atomtunna skiktet av kristallint kol, är känsligt för ljus. Det konstaterar forskare vid IBM som har byggt en oerhört snabb fotodetektor av det nya materialet.

Redan tidigare har IBMs forskare tillverkat snabba fälteffekttransistorer av grafen och lika snabba ljuskällor av kolnanorör. Därmed öppnas dörren för helt kolbaserad optoelektronik för kommunikation med terahertzfrekvens.

Egentligen borde inte grafen fungera som ljussändare eller ljusmottagare eftersom kolet saknar det bandgap som materialet behöver för att skicka ut eller fånga upp fotoner. Men forskarna har löst problemet genom att tillsätta små mängder dopämnen till kolet.

Till skillnad från optoelektronik av andra material, som bara fungerar vid vissa våglängder, kan kolbaserade fotodetektorer och ljusemittrar hantera ljus av allehanda färg. IBM hävdar också att kolkretsarna drar lite ström och har hög verkningsgrad.

Anders Wallerius

Mer om: Fotodetektor Kol

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer