Ljus i örat ifrågasätts av forskare

2013-12-11 09:44  

Starkt ljus direkt i örat i tolv minuter dämpar nedstämdhet och lätta ångestsymptom. Det hävdar ett finskt företag som säljer batteridrivna ljuslurar. Forskare är dock skeptiska.

Den senaste tiden har annonser för öronlurar med inbyggda ljusdioder synts i svenska medier. Ljuslurarna som kostar omkring 1 800 kronor marknadsförs av det finska företaget Valkee och uppges vara ett alternativ till ljusterapi för att dämpa nedstämdhet och lätta ångestsymptom.

Idén föddes 2005. Den finska Nokiaingenjören Antti Aunio frågade då en bekant som forskade kring ljus och dygnsrytm, Juuso Nissilä, om det fanns något sätt för att må bättre under de mörka vintermånaderna i Uleåborg, där de bodde.

Juuso Nissilä hade fått fram resultat som tydde på att hela hjärnan var känslig för ljus. Han noterade också forskning som visade att dagsljus når genom skallbenet långt in i hjärnan. Han och Antti Aunio bildade företaget Valkee och började sälja de första ljuslurarna 2010.

Valkee refererar i dag till en rad forskningsresultat från försök vid Uleåborgs universitet. Forskningen är delvis finansierad av Valkee, och representanter från företaget finns bland författarna i alla studier.

Resultaten visar bland annat att samma sorts ljuskänsliga proteiner som finns i näthinnan – opsiner – förekommer i hela hjärnan, att hjärnaktiviteten ökar i många regioner i hjärnan vid belysning genom örat, och att personer som lider av årstidsbunden depression mår väsentligt bättre efter fyra veckors behandling med ljuslurarna.

Men i det finska undersökande tv-programmet MOT har Valkee anklagats för bedrägeri, och den finska föreningen mot pseudovetenskap, Skepsis, har kritiserat Valkee för att marknadsföra lurarna på svaga grunder.

Flera forskare som Ny Teknik har pratat med är skeptiska.

– Det verkar ligga något i vad de gör, men det är inte på något sätt etablerat och kräver fler vetenskapliga resultat, säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare vid Karolinska Institutet.

Han får medhåll av Lennart Wetterberg, professor emeritus i psykiatri vid KI.

– Det behövs minst en eller två oberoende kontrollerade studier som också är positiva innan jag själv skulle gå vidare med att utforska metoden som alternativ behandling av årstidsbunden depression av vintertyp.

En färsk oberoende schweizisk studie visar att lurarna inte påverkar halter av melatonin, som inverkar på kroppens dygnsrytm.

– Det har vi också sett och även publicerat. Men melatonin styr inte hela dygnsrytmen. Vi fokuserar inte heller på dygnsrytm utan på att påverka humör, och tittar främst på andra signalsubstanser som serotonin, dopamin och noradrenalin, säger Juuso Nissilä.

Den schweiziska studien visar också att reaktionstiden inte påverkas av ljuslurarna, vilket Valkee tidigare hävdat att lurarna kan göra.

Juuso Nissilä hänvisar samtidigt till en ny studie där ljuslurarna visat sig kunna ha en omedelbar effekt på lättare ångestsymptom. Vid studien som omfattade 28 deltagare, var ljuset i några av lurarna blockerat. Avsikten var att undersöka en möjlig placeboeffekt, vilket inte gjorts förut inom ljusterapi eftersom det inte är möjligt med belysning via ögat.

Studien presenterades nyligen vid en internationell konferens om humör och ångest, Ifmad, men har inte publicerats.

Valkee

  • Säljer lurar med lysdioder för alternativ ljusterapi med belysning av hjärnvävnad genom örat. Hittills har enligt Valkee drygt 50 000 lurar sålts, främst i Skandinavien och i norra Europa.
  • Grundat 2007.
  • Grundare: Antti Aunio, Juuso Nissilä.
  • Uppgivet riskkapital: 7,4 miljoner euro.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer